Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс,

...
Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс,
Коментари Харесай

Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс

Държавната организация за протекция на детето предлага промяна в Семейния кодекс, с която при наставнически спор майката и бащата да бъдат насочвани наложително към извънсъдебно решение на разногласието посредством посредник. Предложението беше показано по време на кръгла маса за родителските спорове, експанзията и закрилата на децата. /Дарик/

Националният омбудсман Мая Манолова подкрепи въвеждането на медиацията като задължителен етап от правосъдния развой при наставнически конфликт и изиска ново внасяне на квалифицираните от предходния кабинет промени в Семейния кодекс, които плануват опция за взаимно практикуване на родителските права. За медиацията се разгласи и арбитър Галя Вълкова от Софийския областен съд, която също акцентира смисъла на квалифицираните и неразгледани промени в Семейния кодекс.
 
За една година в организацията за протекция на детето са получени над 1000 сигнала за дете в риск, поради наставнически спор.  Голяма част от случаите не престават по 6 или 7 години, през които децата биват въвлечени в спор на преданост към единия от родителите, а някои родители въвличат в това и обществените служащи, като ги упрекват в користолюбие или изискват вземането на страна. Затова от Агенцията оферират промени, в това число законодателни, измежду които наложително ориентиране на родителите към решение на разногласието посредством медиация. 
 
Омбудсманът Мая Манолова изясни какво значи това: " Задължителен опит родителите посредством единодушие между тях да уредят значими за техните деца неща. Наистина има случаи, когато решение, което да е в синхрон с най-добрия интерес на детето, просто е неосъществим ".
 
В поддръжка на настояването на Мая Манолова за ново разглеждане на квалифицираните от министерството на правораздаването промени в Семейния кодекс, свързани с родителските спорове, съдия Галя Вълкова припомни най-важните от тях.

" При бракоразвод съдът ще прегледа разногласието за родителските права тогава, когато страните категорично го изискат. Ако не го сторят, двамата родители не престават да упражняват родителските права по този начин, както това е досега. За първи път категорично се планува опцията за постановяне от арбитър в исково произвеждане на така наречен взаимно практикуване на родителските права ", отбелязва Вълкова.  
 
По време на дискусията училищният психолог Иван Игов призова ръководещите за незабавни ограничения, свързани с реформирането на учебната среда.
 
Той напомни, че експанзията при децата се поражда, когато детето се усеща безсилно да се оправи с нещо, а такива неща са комплицираните образователни стратегии, претъпканите класни стаи и учебни заведения, дискриминационните настройки на някои учители към другите деца.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР